Tuinwerkzaamheden en onmisbare tuinmachines voor de herfst

De herfst is een periode van verandering in de tuin. Terwijl de bladeren van kleur veranderen en uiteindelijk vallen, biedt de herfst tuiniers en landschapverzorgers veel kansen en opportuniteiten. Het is een tijd om te oogsten wat in de zomer is gegroeid, en om de tuin klaar te maken voor de winter. Ontdek welke tuinwerkzaamheden die in de herfst best worden uitgevoerd, en welke machines die deze taken vergemakkelijken.

Bladruimen en Compostering

De herfst, met zijn vallende bladeren, brengt een taak van opruimen met zich mee. Laat je de gevallen bladeren lang liggen, kan dit schade toebrengen aan je gazon. Een bladblazer helpt bij het efficiënt verzamelen van bladeren en behoud van een nette tuin. De verzamelde bladeren kunnen worden gecomposteerd om een rijke, organische meststof te creëren, wat essentieel is voor het verrijken van de bodem voor het komende plantseizoen.

Snoeien en voorbereiden voor de winter

Het snoeien van overtollige takken en bladeren is cruciaal om ervoor te zorgen dat planten gezond de winter doorkomen. Zo voorkom je door dode takken af te knippen de vorming van schimmels in je planten. Een heggenschaar is een uitstekend hulpmiddel voor het snoeien van hagen en kleine bomen, en helpt bij het temmen van de groei en het voorbereiden van je planten op de winter.

Grasverzorging en bemesting

Je gazon voorbereiden voor de komende koude maanden is cruciaal in de herfst. Een ontluchter helpt bij het verwijderen van dode graslagen en overtollig mos en het verbetert de beluchting, wat essentieel is voor een gezonde grasmat. Een meststofstrooier maakt het gemakkelijk om meststoffen gelijkmatig te verdelen, en zorgt voor de nodige voedingsstoffen voor je gazon om sterk en gezond te blijven, zelfs als de temperaturen dalen.

Ben je van je plan om je gazon te vernieuwen? Dan is de herfst ook de ideale periode! Met een tuinfrees zorg je ervoor dat overtollige onkruidresten verwijderd worden en je een mooi oppervlak dat gemakkelijk te bewerken hebt. Met een pletrol of gazonwals zorg je vervolgens dat je gazon mooi gelijk zal liggen.

 

Plaatsen van omheiningen

De herfst is het ideaal seizoen om omheiningen te plaatsen. Met een grondboor kun je snel en efficiënt gaten boren voor je nieuwe palen te plaatsen. Heb je bestaande palen die je wenst te verwijderen op een snelle, ergonomische manier? Dan huur je best een hydraulische palentrekker

Bescherming tegen (nacht)vorst

De koele herfstnachten kunnen een voorbode zijn van de naderende vorst die schadelijk kan zijn voor je planten. Het gebruik van een sproeimachine kan helpen bij het aanbrengen van antivries- of beschermende oplossingen. Overweeg ook het gebruik van stro of mulch rondom planten om de bodemtemperatuur te reguleren en extra isolatie te bieden tegen de kou.

Bomen kappen

De periode van november tot februari is de ideale moment om bomen te kappen. Kleinere bomen kan je, met de nodige voorzorgsmaatregelen, gemakkelijk zelf kappen. Zorg voor een goede kettingzaag. We hebben verschillende modellen van STIHL: kettingzagen op benzinekettingzagen op accu en elektrische kettingzagen. Voor grotere bomen is een veiligheidsharnas geen overbodige luxe. 

De overgebleven boomwortels verwijderen kan een lastige taak zijn. Dankzij de boomstrokenfrees wordt een fluitje van een cent. Het hout verwerken in gemakkelijk behandelbare stukken is een tijdrovende taak, die enorm ingekort kan worden met een goede houtkliefmachine. Een houthakselaar zorgt er daarna voor dat de overgebleven takken en andere plantenresten verwerkt kunnen worden.

Tuinonderhoud in de herfst is essentieel om je tuin voor te bereiden op de winter en een gezonde start te garanderen in het voorjaar. De juiste gereedschappen en machines van Oben Verhuur kunnen je helpen deze taken efficiënter uit te voeren, waardoor je tijd en energie bespaart. Door nu te investeren in goed onderhoud, leg je de basis voor een mooie en gezonde tuin in de komende seizoenen. Veel succes!